Öronvård

Se denna sida för bra info om pälsvård 

http://media.pudelklubben.se/2013/10/skötselråd-för-pudel.pdf

http://www.pudelklubben.se/om-pudeln/fragor-och-svar/oronvard/

texten kommer från pudelklubbens sida 

Öronvård

Man måste rycka bort håret som växer inne i öronen på pudlar. Det kan man göra själv med en pincett, fingrarna eller en peang. Första gången man rycker bör hunden vara ca fyra månader, men har den väldigt mycket hår kan man göra det tidigare. Första gången gör det ofta lite ont, men valpen skriker mest för att man håller fast den. Ju äldre hunden blir, desto lösare sitter håret. Har man aldrig gjort det själv, bör man be någon erfaren visa (uppfödaren t.ex.). Tar man inte bort håret, bildar det lätt en kaka nere i örat tillsammans med gammalt vax och svamp, och under den kakan växer bakterier alldeles utmärkt! Det är viktigt att ta bort hår innan du stoppar hunden i badet. Gör du det strax efteråt är huden i örat svälld av fukten och håret sitter hårdare och gör ondare att få bort.

Hur gör man då? Se till att du har bra belysning, så att du kan se ner i örat. Ta hjälp av någon som kan hålla hunden på sidan om den är ovan, så att den inte rycker eller kastar sig. Pudra gärna håret en aning med talk eller potatismjöl så att du får bättre grepp. Ta (med fingrarna eller ett redskap) en mycket liten hårtuss och dra/ryck loss den. Det måste vara SMÅ tussar, annars gör det jätteont. Du behöver inte få bort vartenda strå, men det ska vara rent och luftigt inne i örat. En del hår är så långa att de verkar ” komma inifrån hjärnan” och de är extra viktiga att få bort. När håret är borta, tvättar du ur örat med något rengöringsmedel. Därefter droppar du i några droppar Pevaryl liniment, som gör att
svampen hålls borta. Man ska inte dra hår för ofta. Varje gång man drar blir det små sår i huden och de kan vara inkörsportar för bakterier. En gång i månaden räcker. Däremot måste man göra rent öronen lite oftare.

Pevaryl är ett utmärkt medel mot svamp, men Pevaryl lösning är ännu bättre än puder eftersom det lättare går ner i örat.

Du kan inte bota din hund för gott mot svamp, eftersom svamp alltid finns i hundens öron. Om miljön i örat blir ”fel” kan svampen växa till på bekostnad av andra organismer där.

Vad du får göra är att regelbundet göra rent hundens öron med t.ex. öron-rens-liknande preparat (löser upp bättre än Jodopax) var 7:e-10:e dag och droppa i Pevaryl droppar efteråt. I det akuta skedet får du kanske göra rent varje dag i några dagars tid. Blir inte hunden bättre av detta, är ett besök hos veterinären att tillråda.

Eftersom hundens öron inte är så lätta att lufta, så pröva att klippa rent från hår runt öronöppningen, gärna med maskinsax eller effileringssax, och ta även bort en del hår på öronlappens insida.

Kristina Sahlström

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

13.09 | 14:26

vad fint skrivet Mamma. du e bäst

...
25.04 | 08:47

Hej!
Jag är mycket intresserad av att få bli ägare till en svart pudel, helst mellanpudel. Valp eller omplaceringshund eller kanske vara fodervärd.
Hör av er!

...
20.02 | 16:44

Hej, jag har försökt få köpa en liten mellanpudel men har svårt att förstå hur sådant går till, dvs. att köpa en hund. Är van med hundar, men att tinga/köpa?

...
30.10 | 14:27

Jättefin!!!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS